Lapsi puhaltaa saippuakuplia.

Osaamispuu® kasvattaa lapsi- ja perhepalveluiden ammattilaisten osaamista

Oletko kiinnostunut lasten, nuorten tai perheiden hyvinvoinnin edistämisestä? Haluaisitko kehittää lapsi- ja perhepalveluissa tarvitsemaasi osaamista tai etsitkö henkilöstön kehittämiseen sopivia koulutuksia ja materiaaleja? Tutustu opiskelumahdollisuuksiin Osaamispuu-verkkoalustalla!

Osaamispuu.fi on verkkoalusta, jonne on koottu monipuolista opiskelumateriaalia ja opintotarjontaa vahvistamaan lasten ja perheiden kanssa työskentelevien ammattilaisten ja työyhteisöjen osaamista. Osaamispuun tarjonta sopii hyvin myös sosiaali- ja terveysalan sekä opetus- ja kasvatusalan opiskelijoille.

Materiaalit ja koulutukset on koottu Osaamispuuhun teemoittain: lasten ja nuorten hyvinvointiperheet ja vanhemmuuden tukimonitoimijainen yhteistyöosaaminenlasten ja perheiden erityiset tuen tarpeetmonitoimijainen lastensuojelusysteeminen työotejohtaminen lapsi- ja perhepalveluissajuridiikka lapsi- ja perhepalveluissa sekä laatu ja vaikuttavuus.

Jokaisesta teemasta eli osaamismoduulista löytyy kaikille avoimia ja verkossa maksuttomasti opiskeltavia oppimateriaaleja, kuten podcast-jaksoja, blogikirjoituksia, oppaita ja MOOC-opintojaksoja (Massive Open Online Course). Lisäksi moduuleihin on koottu Itä-Suomen yliopiston ja Turun yliopiston avoimena yliopisto-opetuksena järjestettäviä opintojaksoja sekä tietoa mahdollisista syventävistä opinnoista.

– Osaamispuun vahvuuksiin kuuluu se, että kaikki koulutukset ja materiaalit on jaoteltuna teeman, eikä korkeakouluille tyypillisesti tieteenalan mukaan. Näin käyttäjien on helpompi löytää juuri omaan tarpeeseen sopivaa opiskeltavaa. Vahvistamalla kaikkien lasten ja perheiden kanssa työskentelevien yhteistä osaamista – esimerkiksi monialaisen yhteistyön taitoja – Osaamispuu vahvistaa myös sote-, kasvatus- ja opetuspalveluiden integraatiota, sanoo yliopistonlehtori Jaanet Salminen Turun yliopiston Sote-akatemiasta.

Osaamispuun koulutustarjontaa täydennetään jatkuvasti

Kuluvan vuoden aikana Osaamispuuhun on lisätty materiaalia liittyen mm. nuorten kohtaamiseen, synnyttämiseen ja voimavaralähtöisiin menetelmiin vanhemmuuden tukena. Syyslukukauden alussa Osaamispuuhun avautuu kaikille avoin MOOC-verkko-opintojakso moniammatillisen yhteistyön perusteista. Lisäksi työn alla on perhekeskuskehittäjien kanssa yhteistyössä rakennettava perhekeskus-MOOC, joka avautuu opiskeltavaksi lukuvuodelle 2023–2024.

– Osaamispuu palvelee monia kohderyhmiä: tietenkin oman osaamisensa päivittämisestä ja kehittämisestä kiinnostuneita ammattilaisia ja opiskelijoita, mutta myös kokonaisia työyhteisöjä. Esimerkiksi tiimejä voi ohjata perehtymään tiiviimpiin, tietoiskumaisiin materiaaleihin työajalla ja sitten keskustella yhdessä esimerkiksi henkilöstöpalaverissa. Laajemmat kokonaisuudet sopivat hyvin oppimateriaaliksi vaikkapa kehittämispäivään. Myös korkeakouluopettajien kannattaa aina silloin tällöin kurkata, löytyisikö Osaamispuusta opetuksen tueksi soveltuvaa materiaalia, vinkkaa Salminen.

Osaamispuun koordinaatiosta ja kehittämisestä vastaavat Turun yliopiston Sote-akatemia ja Itä-Suomen yliopiston Jatkuvan oppimisen keskus. Kehittämistyössä on mukana myös muita korkeakouluja, järjestöjä ja eri alojen asiantuntijoita. Uudet kumppanit ja sisällöntuottajat ovat tervetulleita mukaan. Myös toiveita ja sisältöehdotuksia otetaan mielellään vastaan verkkoalustan käyttäjiltä.

Tutustu Osaamispuuhun.